Presentació de l'estudi de l'UIB "Hi ha gentrificació a Menorca? Turistització, habitatge i desnonaments".

Ciutadella encapçala el procés de gentrificació a Menorca

Ciutadella encapçala el procés de gentrificació a MenorcaEl problema de la gentrificació s’obre pas a Menorca a través de Ciutadella, població on aquest fenomen és més intens. És la conclusió principal a la qual ha arribat l’estudi «Hi ha gentrificació a Menorca? Turistització, habitatge i desnonaments», elaborat pels geògrafs Sònia Vives i Onofre Rullan de la Universitat de les Illes Balears per encàrrec de la Conselleria de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge. L’edició dels 500 exemplars d’aquest estudi ha anat a compte de l’Institut d’Estudis Menorquins, que l’ha presentat com a quarta entrega de la seva revista de recerca i debat Papers.

La consellera de Serveis Generals, Transparència i Habitatge, Cristina Gómez, ha destacat que l’objectiu de l’estudi és fer una diagnosi de la situació actual de la gentrificació a Menorca i veure les seves repercussions en l’accés a l’habitatge a Menorca. D’aquesta manera, una vegada extretes les primeres conclusions, la institució pública insular seguirà treballant per a millorar les condicions de l’accés a l’habitatge i oferir acompanyament i assessorament a totes aquelles persones que ara mateix tenen problemes per a accedir a una llar.

La conselleria de Serveis Generals, Transparència i Habitatge, ja ha portat diferents actuacions amb la finalitat de conèixer a fons les actuals problemàtiques i les causes que incideixen en el dret universal de l’accés a l’habitatge. Entre aquestes actuacions es troben les jornades anuals d’habitatge, un estudi elaborat per l’OBSAM per conèixer l’habitatge buit i d’ús parcial en els diferents municipis de Menorca presentat durant les Jornades d’habitatge, així com un procés participatiu referent a la problemàtica d’accés a l’habitatge que s’està portant a terme actualment.

D’entre les dades que l’estudi utilitza per recolzar les seves conclusions, els seus autors han destacat el 0,95 d’índex de correlació entre l’oferta d’Airbnb i els desnonaments de llogaters a Ciutadella (1 voldria dir que la relació és total). Aquesta xifra implica que Ciutadella es troba ja en un clar procés de gentrificació. A Maó s’hi troben símptomes que, si bé no apunten encara a una immersió tan intensa com la de Ciutadella, si fan preveure que aquest procés acabi arribant plenament també a la capital de l’illa.

En relació directa amb aquestes conclusions s’hi troba l’arribada en el 2011 de les plataformes d’oferta d’habitatges turístics com Airbnb i Homeaway i el seu ràpid creixement en els darrers anys. Tot i que aquests habitatges sovint no estan legalitzats i no hi ha dades disponibles sobre el nombre de places reglades i no reglades, s’han pogut obtenir dades a través dels webs d’aquests serveis que posen en relleu el seu impacte a l’illa. El maig de 2017 Airbnb oferia 1.919 habitatges turístics a Menorca (10.243 places) amb una mitjana de 119,9 euros la nit. Fins al moment Airbnb va mobilitzar un total de 18.345.602 euros a l’illa.

Segons l’estudi, aquestes places estarien concentrades principalment al centre de Ciutadella, on s’arriba a les 240 places per quilòmetre quadrat, doblant la densitat dels nuclis que segueixen en densitat: Maó i Binibèquer. Tant Maó com Ciutadella presenten els preus més baixos per nit de l’illa (fins a 110 euros la nit), mentre que els preus més alts per habitatge es concentren principalment a zones rurals o urbanitzacions de xalets com ara Binibèquer o Binisafúller.